Четвер, 28.03.2024, 15:02
Вітаю Вас Гість | RSS

КПНЗ "Міський Центр Еколого-естетичної творчості дітей та юнацтва"

Головна » 2017 » Грудень » 29 » Увага! Міжнародний очно-заочний конкурс
14:17
Увага! Міжнародний очно-заочний конкурс

Директорам

загальноосвітніх навчальних закладів

Про проведення очно-заочного

міжнародного конкурсу

«Традиції народів України,

Болгарії і Молдови щодо

раціонального використання

та збереження водних ресурсів»

Мета конкурсу: пропаганда ідей сталого розвитку з опорою на краєзнавчі звичаї і традиції щодо використання і збереження водних об'єктів народами, що населяли територію України, Болгарії і Молдови.

До участі в Конкурсі запрошуються учні 7-11(12) класів віком від 12 до 18 років включно.

Очний конкурс буде проведено 15 лютого 2018 р.в приміщенні еколого-натуралістичноо центру дітей та юнацтва м.Заставна.

 

Положення

про міжнародний конкурс

«Традиції народів України, Болгарії і Молдови щодо раціонального використання та збереження водних ресурсів»

І. Загальні положення

Природні ресурси життєво необхідні для економічного і соціального розвитку людства, вони є світовим надбанням величезної цінності, національним багатством для теперішніх і прийдешніх поколінь.

Вода – найважливіший природний ресурс, джерело існування багатьох видів рослинного і тваринного світу. Жоден інший ресурс не може порівнятися у впливі на всесвітній добробут більше, ніж забезпечення водою у потрібному місці, у потрібний час і у необхідній кількості та якості. Здавна людина спричиняє тиск на природні функції води, наприклад, кліматичні та екологічні. У культурних ландшафтах усі типи водойм зазнали впливу наслідків різноманітної діяльності людини. Чим сильніше людина інтенсифікує використання водних ресурсів і втручається у природні функції вод, тим більше вода віддаляється за своїми властивостями від природного стану.

Всебічне використання води людиною має дуже давні традиції. За основу у формуванні нових засад співіснування Людини і Природи теперішні покоління мають узяти досвід предків, які зберегли природу і не зашкодили її!

Звичаї і традиції народів, що споконвіку населяють територію України, Болгарії і Молдови, можуть стати у нагоді молоді з метою запозичення, свідомого використання та відновлення. Вони заслуговують на вивчення та аналіз в сучасних умовах хоча б тому, що екологічні кризи в межах традиційних форм риродокористування були явищем рідкісним і загрозливим хіба що для сталого добробуту співтовариств, але не для природних систем.

Тому підвищення екологічної обізнаності підлітків та молоді через пригадування народних звичаїв і традицій у цій сфері сприятиме не тільки розвитку свідомості, а й спонукатиме до творчої соціально активної діяльності щодо вирішення проблем охорони навколишнього середовища. Інформування суспільства про необхідність збереження водних об'єктів, ощадливе водокористування та про ставлення до цього

наших предків — суть збереження життя на нашій планеті в цілому.

ІІ. Мета та завдання конкурсу

Мета конкурсу: пропаганда ідей сталого розвитку з опорою на краєзнавчі звичаї і традиції щодо використання і збереження водних об'єктів народами, що населяли територію означених країн.

Завдання конкурсу:

1. Формування екологічної культури та стимулювання екологічної освіти, спрямованих на соціально-активну пошукову діяльність з виявлення і пропаганди дбайливого ставлення до збереження та користування водними об'єктами у традиціях народів України, Болгарії та Молдови.

2. Підвищення інформаційної обізнаності та суспільної свідомості учасників освітнього процесу в сфері ефективного, економного використання води, експлуатації водних об'єктів, культури їхньої охорони та відновлення.

3. Підтримка творчості школярів, спрямована на вивчення історичних традицій, краєзнавства, пошук і аналіз технологій та практик виявлення водних джерел, збереження малих річок та боліт, використання води та водних об'єктів у побутовій, обрядовій, господарській сферах діяльності населення, що відбиваються в народних традиціях і звичаях, які історично склалися в різних куточках наших країн.

ІІІ. Умови конкурсу

До участі в Конкурсі запрошуються учні 7-11(12) класів, віком від 12 до 18 років включно.

В конкурсі можуть приймати участь група осіб або індивідуально.

Відповідно до умов визначені наступні вікові категорії учасників:

1) учні 7-9 класів (діти 12-14 років);

2) учні 10-11(12)класів (діти 15-18 років).

VІ. Номінації

Роботи розглядаються за такими номінаціями:

1. Традиції виявлення або штучного утворення. облаштування водних об'єктів (наприклад: лозоходіння, копання криниць, розчищення струмків, закріплення річкових берегів, охорона водних об'єктів від забруднення тощо).

2. Традиційні форми сталого використання водних ресурсів (наприклад: господарство, промисли, судноплавство тощо. Наслідки, що виникли при порушеннях користування водними об'єктами, зникнення боліт та малих річок).

3. Обряди і свята, повір'я, пов'язані з водою та водними. об'єктами; легенди, прислів’я, приказки, народні перекази і вислови про річки, ставки, струмки, джерела.

Проекти номінацій 1-2 мають містити теоретичні відомості щодо застосування рішень, технологій, конструкцій щодо збереження водних ресурсів, які використовувалися народами України (Молдови, Болгарії), що історично склалися в різних регіонах країни у побутовій, господарській та соціальній сферах діяльності. В

них повинно бути обґрунтовано практичне застосування конструкції, теорії, рішення, оцінені практичні результати від впровадження відповідних технологічних рішень. Роботи номінації 3 мають містити елементи краєзнавчого пошуку та аналізу щодо збереження та передачі знань про воду та водні об'єкти, їх використання і охорону засобами народної творчості та обрядовості.

V. Порядок проведення конкурсу

Учасники мають надати на розгляд журі пошукову чи пошуково-дослідницьку роботу обсягом до 10 сторінок (без додатків). Наявність медіа-презентації та додатків (фотографії, малюнки, ілюстрації, графіки, схеми) схвалюється.

Конкурсна робота подається в електронному вигляді.

Вимоги до оформлення робіт: текстовий редактор Word з використанням тексту Times New Roman 12 кегль, інтервал 1,5 з відступами по 2 см зверху і знизу і по 1,5 см з обох боків. Всі сторінки, крім титульної, нумеруються. На першій сторінці повторюються номінація і назва роботи (але не ім'я та інші персональні дані автора (авторів)!), оскільки члени журі будуть розглядати роботи анонімно.

Роботи, що перевищують зазначений обсяг або надані в інших форматах, а також такі, що містять більше 30% запозиченого матеріалу та оформлені неналежним чином, до розгляду не приймаються.

VІ. Критерії оцінки творчих робіт учасників

1. Відповідність змісту роботи заданій темі.

2. Оригінальність.

3. Наявність елементів пошуку або дослідження.

4. Рівень складності і самостійності виконання роботи з урахуванням віку автора або авторів.

5.Акцентування на традиційності виявлених способів водокористування та збереження водних ресурсів.

6. Наявність посилань на джерела отриманої інформації (музейні фонди, розповіді очевидців (інтерв'ю), старі фотоматеріали, предмети побуту, задокументовані описи народних звичаїв, обрядів тощо).

Переможці Конкурсу нагороджуються грамотами та візьмуть участь в обласному етапі даного конкурсу.

Переглядів: 440 | Додав: Eco6475 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Грудень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 13
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0